Kansallispuku ja farkut

 

Joululomalla luin syksyllä ilmestynyttä Leena Holstin kirjoittamaa Kansallispuku-kirjaa. Ei kulunut puolta tuntia, kun nukahdin. Tipahdin kärryiltä, kun yritin hahmottaa kalminkin ja kamlotin eroa.

Halusin oppia enemmän kansallispuvuista, koska olen niiden ikifani. Kirjaa halaillessani valaistuin taas: miten rikas aarrearkku ja perintö kansallispuvuissamme piilee! Pukumalleja on satoja. Kankaiden raidoituksia ja kirjontamalleja yhtä monia kuin tekijöitänsä. On hauskoja tilkkutöitä, hapsutuksia, silkkihuiveja ja hansikkaita joiden sormenpäitä koristavat pitkät tupsut. Kansallispukujen maailma on lumoava.

Siksi on sääli, ettei kansallispuvuista ammenneta enempää. Miksi puvut on kaapattu vain tanhuajien ja keskustapuolueen kenttäväen asuksi? Koko setti kerralla voi olla liikaa, mutta voisiko kansallispuvun kauniita osasia ujuttaa osaksi muuta pukeutumista?

Soitto Kansallispukukeskukseen Jyväskylään ja lupa heltiää: Kansallispuvun jakun eli röijyn voi yhdistää farkkuihin ja hameen t-paitaan. Kaikkia puvun osia on lupa käyttää erillisinä asun osina, kunhan ymmärtää kunnioittaa kansallispuvun arvoa, kertoo kansallispukukonsultti Taina Kangas. Osat ovat suuritöisiä, käsintehtyjä ja tätä on syytä arvostaa.

Silmät auki siellä kirpparikierroksilla. Pelasta kansallisaarteet parempaan talteen, niin kauan kuin niitä vielä markkinoilla liikkuu.

(Helsingin Sanomien Nyt-liitteeseen kirjoitettu kolumni, julkaistu numerossa 5/2012.)

Kuvat: Maahenki.

This entry was posted in Blog post and tagged . Bookmark the permalink. Comments are closed, but you can leave a trackback: Trackback URL.

6 Comments

 1. Posted February 8, 2012 at 20:12 | Permalink

  En ole ihan varma, mutta ilmeisesti se on jonkinlainen etikettivirhe jos ei oo koko helahoito niskassa. Ja sitten yks mikä saa kansallispukuyhdistelyn kuulostamaan kamalalta on se kun Lauri Tähkä pilasi sen 😉

  Muistan joskus aikojen alussa Osuuspankin nuorten lehdessä (silvermatic???) oli juttua kansallispukujen yhdistelemisestä normiasusteisiin ja se sai silloin aikaan äläkän. Siitä tosin on n. 20 vuotta.

  • Posted February 8, 2012 at 20:38 | Permalink

   Niin minäkin luulin pitkään, ettei kansallispukua saa käyttää jollei ole koko settiä. Mutta käytin silti kirpparilta ostamaani ihanaa lasten kansallispuvun mekkoa farkkujen kanssa ja ilman mitään paitaa alla. Lupaa kysymättä! Monet ihastelivat, mutta tuntui vähän hurjalta. Koko ajan mietin, että saanko näin tehdä. Koska rakastan kansallispukujuttuja, alkoi ottaa päähän, miksei niiden osia voisi käyttää irrallaan. Siksi soitin tonne Kansallispukukeskukseen ja sain luvan! Jippii! Oisko sitten niin, että virallisissa kansallispukujen kokoontumisissa pitää olla koko setti päällä. Minusta kansallispukujen kankaita ja muuta tykötarvetta olisi ihana nähdä enemmän katukuvassa ja arjessa.

 2. Posted February 28, 2012 at 00:59 | Permalink

  Oon kyllä samaa mieltä. Varsinkin kun kansallispuku ei ole mikään tämän hetken the asu muutenkaan ja jos niitä ei nyt käytetä, on vaarana, että kohta niitä ei käytetä ollenkaan. Enää ei 50v juhlissa pukeuduta kansallispukuihin ja oteta vastaan osuuspankin viirejä ja muutenkin puku mielletään vanhojen ihmisten asuksi. Ja kuka tässä maailmassa haluaa olla enää vanha tai pukeutua vanhasti, sehän on melkein kirosana. Kaikki vaan käyttöön, yhdessä tai erikseen, jotta tuo osa kulttuuristamme säilyy!

 3. maria
  Posted March 4, 2012 at 20:12 | Permalink

  Entäs päähineet? niissä taitaa olla sääntöjä joiden mukaan tiettyjä päähineitä saavat pitää vain naimisissa olevat ja toisia nuoret ei vielä naimisissa olevat naiset?
  Muuten mä ainakin voisin laittaa ton kolmannen kuvan huivi ja liivi yhdistelmän kauluspaidan ja farkkujen kanssa!

  • Posted March 4, 2012 at 23:02 | Permalink

   Joo, tuommoset säännöt on. Mahtaakohan kukaan niitä enää noudattaa?

 4. H.
  Posted April 25, 2012 at 17:21 | Permalink

  Ei nykyään kait kansallispuvun osien pitämistä “tavallisten” vaatteiden kanssa paheksuta juurikaan. Ehkä osin sen takia, että yhä harvempi edes tunnistaa vaikka jonkin tietyn paidan kansallispuvun osaksi. Kuitenkin silloin, jos kansallispukua käytetään nimenomaan kansallispukuna, sen on oltava “oikein” päällä (esim. kaikki siihen kuuluvat osat, mielellään oikeat kengät jne.) ja silloin myös yleensä pitäisi olla se oikea päähine, jos pukuun kuuluu erilaisia. Tässä on kuitenkin kokemukseni mukaan vähän erilaisia suhtautumistapoja riippuen siitä, missä sitä pukua pitää.

  Vähän kuitenkin vastustan tuota “Miksi puvut on kaapattu vain tanhuajien ja keskustapuolueen kenttäväen asuksi?” Oma kokemus ainakin on, että iso osa noihin ryhmiin kuulumattomista ei itse koskisi kansallispukuun edes metrin halolla. Sellaista ei voi kaapata, mitä muut eivät tunnu edes haluavan…

 • Liisa Jokinen

  Liisa Jokinen

  Freelance Writer, Street Style Photographer
  email:
  mobile: +1 (415) 802-3230