Laukkutaivas

Helsingin Uudenmaankadulla, Annankadun ja Fredan välissä, pahaa aavistamatonta shoppailijaa odottaa ihana yllätys. Huomaamattoman näyteikkunan takaa paljastuu todellinen laukku heaven, kirjava valikoima käsi- ja olkalaukkuja sopivassa retrohengessä. Ja kaikki erilaisia.

Tuskin ehdin saada jalkaani yli kynnyksen, kun tiskin takaa alkaa kuulua päivittelyä. -Mitä ihmettä sinulla on jalassa! Ja mitkä kengät, Irikseksi esittäytyvä kaupanpitäjä huudahtelee ja syöksyy ihmettelemään paljettikenkiäni. Minä taas ihastelen mielessäni Iriksen musta-valkoista rusetilla varustettua cardigania (tässä yhteydessä sana villatakki olisi aivan liian arkinen ja maanläheinen) ja hulvatonta elämänasennetta. Iris on ottanut tavakseen juosta perään ja kertoa mielipiteensä, jos hän tapaa komean tai tyylikkään miehen. Näin vanhemmiten se onnistuu. Nuorempana moisia purkauksia olisi luultu iskuyrityksiksi.

Mutta takaisin ostoksille. Kääk, minkä näistä ihanuuksista valitsen! Kun haluan ne kaikki! Ikkunaan asetellut pyöreät kirkkaankeltaiset ja siniset kukkarodiskolaukut, vaaleanpunaiset ja vihreät olkalaukut, mummomaiset käsiveskat, harmaat kasaripussit ja kesää lupailevat olki-iltalaukut. Mikä pahinta – tai parasta, en tiedä – kaupan kätköistä löytyy myös vanhoja kenkiä ja aikamoinen määrä ihania vöitä, nekin kaikissa sateenkaaren väreissä.

Iriksen tyylisilmä ei petä. Päädymme molemmat samaan harmaaseen mokkalaukkuun, jonka saan omakseni 49 eurolla. Näyteikkunan diskopallerot saisi omakseen parilla kympillä. Tämäkin vielä. Näillä hinnoilla tiedän tulevani uusille ostoksille jo ensi viikolla.

Lopuksi Iris-rouva kehottaa minua pitämään kiinni ‘hulluudestani’ (eli pukeutumistyylistäni, näin ymmärrän), vaikken mikään teinityttö enää olekaan. Iris nyökkäilee tietäväisen näköisenä, kun kerron olevani skorpioni. Tunnetusti hullu taivaanmerkki. Vanhemmiten ‘hulluus’ vain voimistuu, tietää Iris. Lupaan vilkuttaa ohi kulkiessa. Tuntuu siltä kuin olisin saanut uuden sydänystävän.

Iris Shop, Uudenmaankatu 19, avoinna arkisin klo 12 – vähän vajaa 17, lauantaisin klo 14:ään, elokuussa suljettu.

This entry was posted in Blog post. Bookmark the permalink. Comments are closed, but you can leave a trackback: Trackback URL.
  • Liisa Jokinen

    Liisa Jokinen

    Freelance Writer, Street Style Photographer
    email:
    mobile: +1 (415) 802-3230