Finlayson finaalissa

80's Finlayson

Pikku-uutinen tiistain lehdessä tyrmäsi ja taisi mennä monilta ohi. Siksi metelöin nyt tässä hiukan. Tiivistettynä Hesarin sivulta:

“Finlayson lopettaa kodintekstiilien valmistuksen Forssassa

Finlayson sulkee kodintekstiileitä valmistavan tehtaansa Forssassa. Pääluottamusmies Veli-Matti Mäkisen mukaan se tietää potkuja yli 50 työntekijälle ja toimihenkilölle.

Pääluottamusmiehen mukaan Forssan tehdas ei ole tuottanut tappiota vuosikausiin.

Tehtaan sulkemisen myötä katoaa yli 150 vuotta forssalaista teollisuushistoriaa. Samaa yritystä oli 1970-luvulle asti myös työvaatekankaita valmistanut Finlayson-Forssa, joka ajautui syksyllä konkurssiin.

Finlaysonilla on edelleen peitetehdas Kankaanpäässä ja patjatehdas Heinolassa. Kiinaan yhtiö perusti vastikään tekstiilien ostokonttorin.”

Juuri kun olin aikeissa ostaa uudet lakanat Finlaysonilta vanhojen käsiin hajoavien tilalle. Ja Finlaysonilla osa lakanoista on jopa reilua puuvillaa. Tosin hiton rumiahan ja pientä piperrystä ne kuosit ovat, mutta yksiväristä olinkin metsästämässä. Kirpputorilta on näemmä vastedes lakanatkin ostettava. Mummun perintölakanat nousevat nyt arvoon arvaamattomaan.

Suututtaa ja ihmetyttää. Tuntuu niin lyhytnäköiseltä ja typerältä päätökseltä, vaikka ymmärrän kyllä talouden kurimuksen. Uskon, että aika moni meistä olisi valmis maksamaan hitusen enemmän kotimaassa valmistetusta lakanasta. Suruttaa perinteen katkeaminen ja tietotaidon häviäminen. Finlaysonin slogan tuntuu pelkältä vitsiltä: “Maailman ja ihmisen väliin tarvitaan jotain pehmeää.” Niinpä! Tehtaan sulkemisen taustalla on kuulemma viimesyksyinen Finlayson Forssan konkurssi. Se taas johtui pitkälti puolustusvoimien päätöksestä siirtää tilaukset aasialaiselle toimittajalle.

Haluan luomupuuvillasta kotimaassa ommellut petivaatteet! Onko sellaisia?

This entry was posted in Blog post. Bookmark the permalink. Comments are closed, but you can leave a trackback: Trackback URL.

6 Comments