Simmel, supersankarini

Georg Simmel on muodin guru. Kukaan muu kuin Simmel ei ole pystynyt (minua) tyydyttävästi selittämään, mitä muoti on. Simmelille muoti on jatkuvaa erottautumista ja sulautumista. Edelläkävijät keksivät ja luovat uuden muodin. Muut kopioivat perässä. Edelläkävijöiden on keksittävä jotain muuta, jotteivät näyttäisi ihan taviksilta. Ja niin se rullaa, loputtomiin, aina vaan. Niin yksinkertaista, niin nerokasta, niin oikeassa!

Otetaan esimerkki: rakkaat shortsit, lempparini. Vuosi ja kaksi sitten shortsit olivat hauska vaatekappale, sillä niillä pystyi erottautumaan. Nyt kun joka liike ja lehti truuttaa ulos shortseja ja shortsityylejä, ne ovat mainstreamia. Mainstream on tylsää. On keksittävä jotain muuta, jotta voi erottautua massasta!

Ennen oli toisin. Muodit levisivät hitaammin ja erottautuminen oli helpompaa. Ihmiset olivat myös varovaisempia pukeutumisessaan. Haepa nyt farkkuhaalarit Tokiosta, niin ensi viikolla niitä on jo kymmenillä. No niin, siinä meni senkin jutun ihanuus. Tai henkselit! Ennen kuin ehdin päättää, sopivatko ne minulle ollenkaan tai minkä kanssa niitä pitäisin, joudun jo luovuttamaan.

Tai sitten minusta on tullut vanha ja kankea kolmikymppinen, joka ei enää oikein jaksa pysyä muodin pyörässä. Hmm. Mietinpä sitä.

This entry was posted in Blog post. Bookmark the permalink. Comments are closed, but you can leave a trackback: Trackback URL.
  • Liisa Jokinen

    Liisa Jokinen

    Freelance Writer, Street Style Photographer
    email:
    mobile: +1 (415) 802-3230